Home > Uncategorized > UPPGIFT 3:3

UPPGIFT 3:3

Bländare: Bländaren styr mängden ljus som når en digital kamerans sensor. En bländare fungerar ungefär som en pupill fungerar för ett öga. Den öppnar bredare när ljuset minskar för att släppa in mer tillgängligt ljus. Det blir mindre när ljuset ökar för att minska mängden ljus som kommer in i ögat. Kombinationen av bländare och slutartid hänger ihop, och verkan av exponeringsvärdet. Ju snabbare slutartid, desto större öppning för linsen och vice versa.

Slutartid: Slutartid, är den tiden slutaren hålls öppen för att låta ljuset träffa  bildsensorn i kameran då  fotografiet tas. När huvudmotivet är mörkare än bakgrunden, öka exponeringsvärdet. Om motivet är mycket lättare än bakgrunden, minskar exponeringen värde.

Iso-talet: ISO är den siffra som anger en digitalkamerans ljuskänslighet. Ju högre känslighet, desto mindre ljus behövs för att göra en exponering. Digitala kameror väljer automatiskt ISO men de flesta har en inställning för att ändra den manuellt. Auto ISO fungerar i allmänhet bäst för ljusa scener.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: